Kenapa Penting Pilih Nama Anak: Panduan Memilih

Panduan Memilih Nama Anak | Bila anak lahir kenapa penting pilih nama anak ada makna yang baik? Yang pasti nama anak akan jadi satu doa kepada dirinya.

Tapi trend ibu bapa millenial sekarang suka bagi nama anak panjang-panjang. Tak pun dorang gabung nama suami dan isteri jadi nama anak.

Hati-hati sebab kadangkala sedap didengar nama gabungan tu tapi takde makna. Lagi haru kalau maknanya sangat tak elok.

Bukan cakap kosong tapi ada hadis Nabi s.a.w yang menggariskan panduan untuk umat Islam memilih nama untuk anak.

Pilih Nama Anak Ada Makna Baik

Dalam hukum Islam, sunat menamakan nama anak dengan nama yang baik. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abdu Daud dan Imam Ahmad Rahimahumallah daripada Abu ar-Darda’ Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah SAW telah bersabda:

إنَّكم تُدْعَوْنَ يَوْمَ القِيَامَةِ بِأَسْمَائِكُمْ وَأَسْمَاءِ آبَائِكُمْ فَحَسِّنُوا أَسْمَاءَكُمْ (رواه أبو داود وأحمد)

Maksudnya: “Sesungguhnya kamu akan dipanggil pada hari Kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka perelokkanlah nama-nama kamu.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Ahmad?

1 thought on “Kenapa Penting Pilih Nama Anak: Panduan Memilih”

  1. memang betul orang sekarang pilih nama panjang2, tapi panggilnya pendek je….he2 termasuklah saya….Nur Aisyah Afia…tp pggl ecah..he2..jemput jenguk ke blog saya, tentang hobi saya suka mengait, disamping itu saya ada menawarkan perkhidmatan kereta sewa, menjual prodyuk sempena raya, kuih raya, sambal kentang dan pes nasi arab..berminat nak masak sendiri nasi arab di rumah singgah di blog saya http://dalilayusof.blogspot.com/

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!