Petua Sambal Nasi Lemak Sedap & Tahan Lama

Petua Sambal Nasi Lemak Sedap & Tahan Lama

Petua masak sambal nasi lemak sedap dan tahan lama memainkan peranan penting membuatkan hidangan nasi lemak kita bertambah sedap. Sambal tumis adalah gandingan utama menjadikan hidangan nasi lemak lebih sempurna. Kadang-kadang bila beli nasi lemak kat mana-mana, rasa tak puas hati makan sambal tumisnya yang tak sedap. Adakala rasa terlalu pedas, ada yang rasa macam…

Perkongsian Bermakna Yang Menyentuh Jiwa

Assalam’mualaikum Teks: Hasnita Sawal – nitasawal@gmail.com    Saya dan rakan-rakan wartawan merakamkan gambar kenangan dengan ayah dan ibu Ahmad Ammar Bismilahhirahmannirahim. Entah kenapa beberapa hari ini saya tidak mampu menulis entri baru. Ada sahaja halangan dan kekangan. Padahal idea terasa mencurah-curah. Rasa banyaknya cerita hendak dikongi dengan orang lain. Tapi siapalah kita, manusia yang lemah…

Penulisan Untuk Jana Saham Dunia & Akhirat

Assalam’mualaikum Teks: Hasnita Sawal – nitasawal@gmail.com Tik tok tik tok…cepatnya masa berlalu. Sedar-sedar usia kita semakin bertambah setiap hari. Pernah tak terfikir apa nilai tambah yang kita dah buat setiap hari? Yang pasti kita tak pernah lupa update status di facebook atau berkongsi gambar aksi anak-anak, makanan yang kita makan setiap hari atau lokasi percutian…

Birthday Alya Ke-12 Tahun

Assalam’mualaikum Teks: Hasnita Sawal – nitasawal@gmail.com Foto: Kamera phone Syukur Alhamdulillah. Tiada kata-kata lain yang dapat saya lafazkan saat ini kecuali bersyukur atas nikmat bergelar ibu yang Allah berikan. Hari ini genap 12 tahun saya menyandang gelaran ibu kepada dua orang anak. Dua belas tahun lalu pada detik ini saya masih lagi dalam wad bersalin…

Sebuah Kisah Seribu Makna

Assalam’mualaikum Teks: Hasnita Sawal Foto: Sumber Google               Jadilah seperti sepohon pokok yang dapat memberi manfaat kepada manusia yang berteduh di bawahnya.  Empat hari lamanya saya tidak mampu menyiapkan tugasan demi mengejar 44 entri yang dituntut cikgu online saya. Entah mengapa ada halangan yang mengganggu fikiran sehingga menjejaskan keupayaan untuk…

Dulu Lain Sekarang Lain

Assalam’mualaikum Teks: Hasnita Sawal     Tiga generasi – emak, kakak dan anak saudara saya Biasanya kalau bersembang dengan rakan bergelar emak-emak, rata-rata mesti bercerita tentang perangai anak masing-masing.  Kesimpulan yang boleh saya buat sendiri iaitu mencabarnya mendidik anak-anak zaman sekarang. Saya berpendapat sedemikian setelah bertanyakan kepada emak saya tentang cabarannya semasa mendidik saya dan…

Vietnam… Saya Datang Lagi

 Assalam’mualaikumTeks : Hasnita SawalFoto : Kamera handphoneEmpat hari tidak update entri. Bukan sengaja tetapi sibuk dengan komitmen lain. Saya dan dua orang lagi rakan kongsi bisnes online Cotton Gossip sibuk membeli stok baru di Vietnam. Pemergian saya dan geng Cotton Gossip adalah buat kali ketiga pada tahun ini.Wow! Pecah rekod peribadi saya. Pergi ke negara…

Opsss….Saya Sedia Membantu

Assalam’mualaikum Teks : Hasnita Sawal – nitasawal@gmail.com Pejam celik pejam celik sudah enam bulan saya duduk di meja wartawan Web Digital. Saya masih menggalas tugas sebagai penulis tetapi dalam ruang lingkup yang berbeza. Jika dulu masa banyak dihabiskan di luar demi mendapatkan sumber berita dan ‘dateline’ nya lebih lama tetapi kini semuanya perlu pantas dan…

Terlambat? Eh tak lah…

Assalam’mualaikum Teks : Hasnita Sawal – nitasawal@gmail.com Hari ni saya rasa kelakar campur kagum dengan kawan-kawan opis. Nak kata pertama kali belajar menulis memang tidaklah sebab masing-masing berbelas tahun pengalaman kerja sebagai wartawan majalah. Entah apa yang datang menyerang, tiba-tiba semuanya ghairah nak buat blog sendiri. Agaknya kalau blogger-blogger terkenal tengok gelagat kami mau dia…